Tényleg csökkenni fog a fűtési költségem a korszerű műanyag ablakokkal?

Igen.

Bővebben: egy rosszul záródó vagy jól záró, de elavult műanyag ablak mellett úgy érezzük, mintha a szél fújna. A réseken át kimegy a meleg és a pénzünk is. A régi elavult nyílászárók üvegezése háromszor-ötször több energiát enged át. Tehát hiába zárnak jól ablakaink a gyenge hőszigetelő képességű, régi típusú üveg sugárzó hideg felülete és a szoba melegebb részei között megindul a légáramlás: mintha a szél fújna…Ezért is van az, hogy az egyébként azonos hőmérsékletű helyiségekben különböző a hőérzetünk, attól függően, hogy az huzatos vagy jól szigetelt. Egy huzatmentes szoba hőmérsékletét komfortosabbnak érezzük akkor is, ha a mért hőmérséklete alacsonyabb mint a huzatos másiké.

Csak egy kis számolás, ne ijedj meg érteni fogod:

1. Példa: műanyag ablakaink jól zárnak, de nem korszerű az üvegezésük : 10 négyzetméternyi ablak felületen ( átlagos mennyiség egy 60 nm lakásban) naponta kb. 13 kW “megy ki”. Ez gázzal fűtve ma (2013) kb. 450 Ft/nap*


2. Példa: műanyag ablakaink rosszul zárnak és nem korszerű az üvegezésük: kb. 750 Ft/nap


3. Példa: korszerű, jó minőségű műanyag ablak, normál üvegezéssel: kb. 155 Ft/nap, most ennél tovább ne menjünk.( 3 rétegű üveg, kripton gázzal, szélesebb ablak profil stb.)

Így is láthatjuk, hogy ez nagyon komoly megtakarítást jelent. Kb. 9-12.000 Ft/hó!!!!! A komfortérzet javulásról nem is szólva.

 

*18 C fok hőmérséklet különbséggél számolva. (pl. külső hőmérséklet +2 C fok, a lakásban 20 C fokot akarunk.)

 

Vissza a főoldalra
Gyorskeresés