A k vagy U érték hőátbocsátási tényezőt jelent. Mindegy, hogy melyiket használjuk-látjuk, a különbség csak annyi, hogy a K régebbi az U napjainkban használatos jelölés.

 

Ezzel az értékkel fejezik ki az ablakgyártók, hogy milyen az általuk forgalmazott nyílászáró, műanyag ablak, műanyag ajtó hőszigetelése. Minél kisebb ez a szám annál jobb a hőszigetelés.

 

A régi ablakoknál ez a szám kb. U=2.8 míg egy korszerű műanyag ablaknál U=1 vagy még kevesebb./ Ez függhet a profil vastagságától illetve az ablak keret kamráinak számától is. /

 

Tehát, egy ablakcsere nem csak esztétikai okok miatt válhat szükségessé, hanem azért is, hogy minél jobban leszorítsuk lakásunk hőveszteségét.

 

De mi is az a hőveszteség?

A hőveszteség akkor lép fel, amikor két különböző hőmérsékletű tér / például egy fűtött lakás és a külső levegő / hőt cserél. Ez a folyamat mindig a magasabb hőmérsékletű közeg felől az alacsonyabb felé történik. A két teret elválasztó anyag / pl: műanyag ablak / hőszigetelő tulajdonsága befolyásolja a rajta átáramló hő mennyiségét.

 

A hőveszteség mértékegysége: W/K. A felület nagyságát (m²) és a hőátbocsátási tényező (U) értékét (W/m²K) összeszorozva kapjuk meg.Ezzel azt tudjuk kiszámolni, hogy 1 m² szigetelő közegen keresztül, - ami jelen estben a műanyag ablak - mennyi hőenergia szökik el.

Példával:

 

U=1W/m²*K  / ejtsd: watt per négyzetméter szer kelvin / 1 Kelvin = 1 Celsius-fok

 

Ez azt jelenti, hogy a műanyag ablak minden egyes négyzetméterén folyamatosan 1W energiának megfelelő hő távozik, ha a külső és belső tér hőmérsékletének a különbsége 1 Celsius fok. A hőveszteség mértéke egyenesen arányos a szigetelőfelület méretével, és a külső és belső hőmérséklet közötti különbséggel.

Ennyi energia megspórolásával, lakás méretétől függően 1-2 év alatt megtérül az új műanyag ablakaink ára.

Gyorskeresés
Kapcsolat