Érdemes végigolvasni ezt a kis cikket a műanyag ablakok és ajtók karbantartásáról, tisztításáról, mert a munkálatok nem vesznek sok időt és pénzt igénybe, mégis nagyon sokat segít a műanyag ablakok állagmegőrzésében, illetve a hosszan tartó, biztonságos működésében.


A műanyag profilból készített ablakok, ajtók előnye - sok más jó tulajdonsága mellett -, hogy nagyon egyszerű a tisztítása, ápolása. Amit tudni kell, hogy a profilok be vannak vonva egy védőréteggel, aminek a szerepe a kopásállóság növelése és a nap UV sugárzása elleni védelem. Kerüljük az erős vegyszerek és a dörzsölős szivacsok használatát, mert ezek sérthetik a védőréteget, ezzel gyengítve a műanyag ablakok ellenálló képességét. Makacsabb szennyeződések esetében is elég a langyos vízben oldott tisztítószer (pl.: mosogatószer) és egy puha, "szálmentes" rongy használata. Ez a módszer ráadásul eredményesen használható a műanyag ablak, ajtó keretén és üvegezésén egyaránt, így a tisztítás még egyszerűbb.


A karbantartás sem sokkal bonyolultabb. Két dolgot tehetünk a tökéletes záródás érdekében. Az egyik, a tömítő gumik ápolása, amit elég áttörölni egy puha ronggyal körülbelül félévente. A másik, ami a műanyag nyílászáróknál törődést igényel az a mozgó alkatrészek, azaz a vasalat. Ezzel csak annyi a dolgunk, hogy ahol a szerkezet mozgása indokolja, ott olajozzuk meg, így sokáig élvezhetjük a könnyed, akadálymentes működtetést.

Nagyon fontos, hogy ha mégis valamilyen rendellenességet vagy akadást érzékelünk, ne álljunk neki házilag a javításnak, mert lehet, hogy több kárt teszünk, mint jót. Egy szakember rövid idő alatt orvosolni tudja a problémát.


Az előbb felsoroltakon kívül, egy teendőnk maradt még, a műanyag ablak, ajtó nedvességelvezető nyílásának kitisztítása. Ez minden műanyag nyílászáró külső oldalán megtalálható alul. Ez azért fontos, mert az estlegesen képződő pára így akadálymentesen tud kifelé távozni.


Ha a fentieket betartjuk, akkor megtettünk mindent annak érdekében, hogy műanyag ablakaink, ajtóink hibátlan működését sokáig élvezhessük.

Termékeink - Nyílászárók
Gyorskeresés
Kapcsolat